Pages

13 March 2011

Jualan Langsung Mampu Sumbang RM10 Bilion Tahun Depan


 09 Mac, 2011 00:08 AM
-- BERNAMA

Jualan Langsung Mampu Sumbang RM10 Bilion Tahun Depan

KUALA LUMPUR, 8 Mac (Bernama) -- Kerajaan menjangkakan industri jualan langsung mampu menyumbang sehingga RM10 bilion kepada pendapatan ekonomi negara menjelang tahun depan ekoran peningkatan jumlah jualan sektor itu setiap tahun.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata tahun lepas jumlah jualan industri tersebut ialah sebanyak RM7.5 bilion, meningkat daripada RM6.79 bilion pada tahun 2009.

"Jumlah jualan tahunan yang tertinggi pernah dicatat adalah sebanyak RM8 bilion pada tahun 2006. Ini menunjukkan industri jualan langsung ini mempunyai potensi yang tinggi di negara ini,"

Katanya perniagaan jualan langsung telah menjadi satu kaedah pemasaran yang popular di negara ini dengan ramai pengguna kini beralih kepada pembelian produk atau perkhidmatan melalui cara ini.
__________________________________________________________________

05 March 2011

Apa itu Radikal Bebas?

Radikal bebas ialah bendasing yang wujud didalam sel-sel badan kita disebabkan oleh proses pengoksidanan semasa sel-sel badan kita menggunakan oksigen untuk menghasilkan tenaga.
Radikal bebas juga terhasil disebabkan oleh cara kehidupan yang tidak sihat dan  terdedah kepada persekitaran yang tidak bersih seperti pemakanan tidak seimbang (Makanan berlemak, bergoreng, hangus), Bahan Kimia Toksik (Racun Serangga, dll), asap rokok, bahan awet, tekanan emosi(stress) dan sebagainya.
Lama-kelamaan radikal bebas ini akan wujud secara berlebihan didalam badan kita yang akan membentuk toksid dan tanpa disedari memulakan tindak balas berantai secara mutasi yang akan memudaratkan sel-sel lain. Radikal bebas yang tidak terkawal ini akan menyebabkan pelbagai penyakit kronik dinataranya kanser, jantung, pereputan tulang, sakit sendi, alzheimer(nyanyuk), strok dan lain-lain lagi.
Untuk melawan radikal bebas ini, kita memerlukan ANTI-OKSIDAN. Cara untuk meningkatkan anti oksidan di dalam badan kita ialah makan makanan yang mengandungi anti-oksidan yang tinggi seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.
Persoalan lain pula akan timbul, adakah sayur-sayuran dan buah-buahan di pasaran benar-benar segar dan berkhasiat dan tidak tercemar  dengan toksid, bahan pengawet dan sebagainya DAN bagaimana untuk mencari makanan yang mengandungi anti-oksidan yang tinggi?
Andai boleh mengukur nilai ORAC (Oxygen Radical Absorbent Cap;acity), iaitu keberkesanan makanan menetang radikal bebas. Angka yang semakin tinggi bererti semakin tinggi keberkesanannya.

About

 

Blogger news

Blogroll

The Star Online: Health